top of page

Installatie Codamuseum "Selfies"

Eindelijk is het zover: de installatie zal binnenkort te zien zijn in het Codamuseum te Apeldoorn!!

Het betreft een papier - installatie, opgebouwd met ongeveer 140 losse elementen, mixed media op papier van ca. 70 cm hoog, die aan een ophangsysteem komen te hangen. De individuele elementen worden uitgevoerd met afbeeldingen opgebouwd op de computer, geprint op Japans Wenzhou papier en vervolgens bewerkt met lijm, inkt en verf, tot een driedimensionaal object. De geschatte oppervlakte van de gehele installatie zal uitkomen op ca. 4.50 m.x 4.50 m en 4.5 m hoog.

Het ‘Selfies’ - project is gebaseerd op een onderzoek wat al langere tijd een belangrijke rol speelt in mijn werk, maar wat ik nu naar aanleiding van de tentoonstelling CODA Paper Art 2019 in een andere en veel grotere uitvoering tot een installatie zal samen brengen en zo tot een ander effect, zowel qua beeld, gevoelsbeleving en inhoud van het werk wil komen.

  • Selfies

  • Een selfie is een gefotografeerd zelfportret, vaak met de bedoeling de foto te uploaden naar een sociaal netwerk medium. Een van de kenmerken van een selfie is dat hij gemaakt is met een smartphone of digitale camera. Op de foto is vaak te zien dat de persoon die is afgebeeld de camera zelf vasthoudt. Het gebruik is met name populair onder jongeren. De zelfportretten worden veelvuldig gebruikt als Avatar*.

  • *Oudindisch avatarah (afdaling, afstamming) afdaling, d.i. vleesworing van een godheid m.n. van Vishnoe of een goddelijke incarnatie op aarde. God in de gedaante van een mens. (Van Dale)

  • De installatie gaat op zo’n manier in de ruimte geplaatst worden dat het publiek tussen de figuren door kan lopen en zo zelf onderdeel wordt van de opstelling. Omringd door de selfies, zo kan men elkaar en de licht transparante figuren in al hun kwetsbaarheid en grilligheid waarnemen en ervaren.

  • Proces omschrijving

  • De papier - sculpturen voor de installatie voor de tentoonstelling worden voor een deel in mijn eigen atelier gemaakt en op formaat van ongeveer 70 x 45 cm. Op de computer worden de figuren opgebouwd, getekend en samengesteld uit verschillende foto’s en lagen van beelden. Ze worden geprint op dun handgeschept rijstpapier en vervolgens in de gewenste vorm gebracht, met behulp van verschillende soorten lijm, inkt en soms verf, vervormd en verkreukeld. Het dunne handgeschepte rijstpapier (Japans Wenzhou papier) is een bewuste keuze om de lichtheid, transparantie en kwetsbaarheid van het figuur en het geheel te benadrukken. Bovendien door het vrij hangen in de ruimte van de figuren ontstaat er gewichtloosheid en zachte beweging door de luchtstroom.

bottom of page